Wat maakt nou een goede winterjas?

Wanneer je opzoek gaan naar een nieuwe jas voor in de winter kom je er al snel achter dat er enorm veel keuze is. Niet alleen zijn er verschillende modellen en kleuren maar ook het materiaal wat word gebruikt verschilt per jas.

Om jou wat meer informatie te verschaffen heb ik besloten om een klein stukje te schrijven over de 2 meest gebruikte materialen bij de fabricatie van winterjassen. Namelijk Dons en Synthetisch materiaal.

Als je dus aan het twijfelen bent welke dames winterjas je moet kopen kan dit stukje zeker extra informatie verschaffen. Natuurlijk geld dit ook wanneer je opzoek bent naar een winterjas voor heren ( en kinderen natuurlijk).

 

Laten we beginnen met de eigenschappen van Dons

Wanneer het belangrijk is dat een jas goed isoleert tegen de kou maar tegelijkertijd ook niet te zwaar word is dons een goed materiaal.

In verhouding tot het gewicht biedt dons de meeste warmte.
Dit komt omdat het kan worden samengedrukt tot een klein pakketje en zo dus beter isoleert.

Het nadeel van dons is dat het niet goed isoleert wanneer het vochtig word.
Ook is het lastig om een jas met dons te wassen omdat het dan automatisch vochtig word en direct minder goed werkt.

Toch is er wel zeker een toepassing voor dons!
Wanneer je in een droge maar toch koude bent is er eigenlijk geen beter materiaal om je goed warm te houden.

Helaas is die plek niet Nederland, zoals je waarschijnlijk wel weet is de luchtvochtigheid hier vrij hoog en is het daarom niet aan te raden om dit materiaal hier te gebruiken.

Mocht je op een wintersportvakantie gaan waar de luchtvochtigheid wel laag is dan is een dons jas gewoonweg de beste keuze.

Als je toch perse een dons jas wilt hebben om in ons kleine landje te dragen dan raad ik je aan om opzoek te gaan naar een jas die een extra vocht barrière (membraan) heeft. Wanneer dit aanwezig is kan de jas wel tegen vochtig weer omdat de fabrikant er dan een extra beschermlaag overheen heeft gedaan.

 

De eigenschappen van een synthetische winterjas

Een synthetische jas is minder gevoelige voor vocht en ook zijn de vezels beter in staat om langdurig gebruikt te worden zonder hun vorm te verliezen.

Het grote voordeel van dit materiaal is dat dat vochtig weer zoals regen en sneeuw de isolerende werking van een jas niet beïnvloed.

Maar aan elk voordeel zit ook een nadeel.
Zo is een synthetische jas minder warm als deze vergeleken word met een dons jas van hetzelfde gewicht.

Ook is dit materiaal minder goed samen te persen waardoor je zowel een wat zwaardere als een dikkere jas krijgt wanneer je wilt dat deze jou warm houd met tempraturen rond het vriespunt.

 

Persoonlijke keuze

Zoals je hebt gelezen is er over beide materialen zowel positieve als negatieve dingen te zeggen.
Waar het dus op neer komt is dat dit vooral gebaseerd is op jouw persoonlijke voorkeur.

Ook het land waar je jouw winterjas wilt gaan dragen zal een rol gaan spelen in welk soort materiaal je kiest voor jouw winterjas.

Ik hoop van harte dat ik je een beetje heb kunnen helpen bij het kiezen van een nieuwe winterjas.
Succes!

Geef een reactie